Een eigen website met een uniek webdesign

Nagenoeg elke onderneming of organisatie beschikt over een eigen website. Toch kan het zinvol zijn om eens serieus na te denken of de huidige website nog wel voldoet. De tijd en dus de ontwikkelingen blijven niet stil staan. Wat vandaag nog prima werkt kan over een week al weer verouderd zijn. Het hoeft dan niet altijd over de website als geheel te gaan, ook andere zaken kunnen direct invloed hebben op het functioneren van de website. Denk aan een boekhoudpakket van een nieuwe update heeft gekregen en wat nu niet meer compatibel is met de website. Ook andere ontwikkelingen kunnen een nieuwe of verbeterde website noodzakelijk maken, bijvoorbeeld als je jouw klanten graag de mogelijkheid wilt bieden om met Bitcoins te betalen. Een goed gesprek met je webdesigner kan dan uitkomst bieden. Een webdesigner doet namelijk meer dan het aanleveren van een mooi webdesign. Bijvoorbeeld website laten maken in het westland.

De meerwaarde van goed webdesign

Webdesign is eigenlijk een verzamelterm geworden voor alles wat met de UI, de User Interface, te maken heeft. Zo zijn een designer rekening houden met een behoorlijk aantal zaken die mede het succes van de website bepalen. Denk bijvoorbeeld aan de structuur van de website, de plaatsing van het menu en de manier waarop een bezoeker door de site kan navigeren. Alles moet afgestemd zijn op de behoefte van de bezoeker. Moet een bezoeker te veel klikken om zijn of haar doel te bereiken, dan zal deze snel geneigd zijn om af te haken. Een goed doordacht webdesign houdt hier rekening mee. Ook wat betreft de zoekmachine optimalisatie (SEO) is er een duidelijke taak voor de webdesigner. Zo zal men geneigd zijn om de belangrijkste content delen, de tekst van de website, op het bovenste gedeelte te plaatsen. In vaktermen hebben we het dan over ‘above the fold’. Dat dit belangrijk is blijkt wel uit de positie in de zoekresultaten. Let maar eens op hoeveel websites hun content duidelijk zichtbaar hebben geplaatst en hoe zij scoren. Kortom, een goed webdesign is onmisbaar als je online wilt scoren.